#000000MENü

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Egyéb stílusok


Sziasztok!
Lassan lassan belevetem magam a további Japán stílusok keresgélésébe. :D
Amikor elkezdtem nem gondoltam volna, hogy ennyi lesz. >.< 
Na, de a lényeg, hogy szeretném, ha végre lenne egy olyan oldal, ahol minden stílus megtalálható. Ez a nagy álmom. :D Ha kimaradt pár általatok ismert stílus, vagy tudtok angol oldalt,
ahol fel vannak sorolva, akkor várom a kommenteket, email-eket. :)
Én sem vagyok sajnos mindentudó,
úgyhogy én csak örülök, ha egy-egy stílusnál pontosítotok, vagy szóltok,
ha valamit rosszul írtam. :)

*CHU CHU*
Annie
Harajuku style 

(原宿 "meadow lodging")


Páran már kérdeztétek a Harajuku stílus pontos leírását, és mivel sok a tévhit ezzel kapcsolatban, gondoltam írok róla. Először is a Harajuku style az nem egy különálló divat stílus, mint pl. a gyaru, lolita stb.
Harajuku egy állomás, Tokió egyik negyedében, pontosabban Shibuya negyed egyik legforgalmasabb helyszíne, ahol a különlegesebbnél-különlegesebb ruházattal megáldott fiúk/lányok vonulnak fel a barátaikkal. Rengeteg itt a pici ruha üzlet, turkáló és a nagy márkás üzletek is helyet kapnak a közelben, tehát mindenki megtalálja Shibuya-ban a kedvére való ruhát.
A legtöbb fiatal rengeteg időt tölt el egyenruhában egész hétköznap, sőt még szombaton is, ha éppen klubtevékenységre jár az adott tanuló. Szóval nagyjából csak a vasárnapjuk és a szombat délutánjuk szabad, és ilyenkor igazán kitesznek magukért. A lehető legegyedibb ruhát öltik magukra. Sokszor maguk varják, hogy ettől is különlegesebb és egyedibb legyen. A harajuku emberek sokszor más -más stílusból "lopják" össze a dolgokat, hogy aztán azt egy nagy kerek egészként egy teljesen egyedi megjelenést érjenek el. Sokszor vagy a "cukiság" vagy a meghökkentés a cél, a lényeg, kitűnni a tömegből. Ezért van az, hogy a legtöbb Harajuku-ban sétáló fiatal színpompás öltözékben virít.
Tehát a Harajuku stílus, mint divatág, nem létezik. Ha valaki simán "Harajuku"-nak adja meg a stílusmeghatározást, akkor gondoljatok az egyedi ruházatra, ezen kívül ezen stílusok tartoznak a legtöbbször a "Harajuku"  kategóriába:
gothic lolita, punk, visual-kei, decora, cosplay


Forrás: http://www.harajukustyle.net/
Decora

A deco-lolitánál már olvashattatok erről a stílusról, de most szeretnék pár szót írni simán a Decora stílusról is, nem csak a Lolita változatról, amit mellesleg ITT találtok. A decora stílus neve a "decoration" szóból ered. A feljegyzések szerint a 90.-es években terjedt el a stílus. A hiedelmek szerint az első decora stílusú embereket Tomoe Shinohara ihlette meg, de ez még mai napig is vitatott dolog. A ruhájuk színe általában fekete, erős rózsaszín, baba rózsaszín, de elfogadhatóak a neon és a pasztell árnyalatú ruhák is. Gyakran kapucnis pulcsit párosítják egy sima pólóval és alsónak pedig réteges szoknyákat, minél feltűnőbb színben. A decora egyik legfontosabb elemei a kiegészítők. A kiegészítők gyakran műanyag gyerekjátékok, rengeteg csatt a hajban, frufruban. Rengeteg színes karkötő általában minden műanyagból van. Persze ez nem csak arról szól, hogy minden kacatot dobáljunk magunkra, szépen kell összeválogatni a kiegészítőket. A decora stílusúak szeretik magukon a Pokemon, Hello Kitty mintás dolgokat is.1) A decora egyik fontos eleme a rétegek. Ne félj több harisnyát húzni a lábadra, különböző színűeket, mintásakat egyaránt. A 2-nél több póló/ing is elfogadott.
2) Ne érdekeljenek annyira a márkás cuccok. Öltözködj turkálókból, találd meg az egyedi stílusodat a decora-n belül. Ha kell varr ruhákat!
3) A haj is nagyon fontos a decora stílusban. Gyakran van frufru-juk a lányoknak, amikre aztán rengeteg színes csatot tesznek. A hajukban is rengeteg a kiegészítő a csatokon kívül még használj hajpántokat, masnikat is.
4) A műanyag játékok nagyon fontos elemei a decora stílusnak!
5) Az arcon is meg szoktak jelenni díszítő elemek, pl csillogós csillag vagy mosolygó fejes matrica az arcon vagy szemek alatt.
6) a Zoknik nagyon fontosak. Egy sima csíkos zoknit dekorálj ki. A tetejére varrj színes szalagokat, vagy pici pompon-okat.
7) Sok rózsaszín! A legtöbb decora 80%-ban rózsaszínben virít.
8) Egy decora sohasem visel magassarkút, mivel a stílus fő lényege a gyermeki külső elérése.
9) Egy decora nem visel sok sminket. Inkább csak 1-1 feltűnő dolgot. Pl. élénk színű szempilla, vagy szemhéjfesték és ennyi. Helyette inkább a matricákkal és a csillogó dolgokkal dobd fel az arcod.
10) A kiegészítők között még a táska is fontos. Lehet epres kis válltáska, Mickey egerfejes plüss táska, vagy bármilyen plüss táska jó kiegészítő egy decora stílusúnak. :)Fairy-Kei 

A Fairy-Kei (másnéven Tündér-stílus, SPANK!, Pop-kei) Japánban az egyik legnépszerűbb utcai divatstílus. A stílusban fellelhetőek a 80-as évekbeli rajzfilmek motívumai. Pl. Én kicsi pónim, Barbie, Care Bears, Rainbow Brite. Az SPANK! nevű üzlet alapítója Tabuchi volt, innen indult ki a stílus. 
A sok kis masni, aranyos kiegészítők miatt könnyen össze lehet keverni a Decora stílussal. 
Ennek a stílusnak a legfontosabb eleme a színek. Leggyakoribb színek a menta, levendula, halvány rózsaszín, neon színek. Motívumok lehetnek még egyszarvúak, kiscicák, csillagok, vattacukor, szívecskék. Míg a lolita ruhákat nevesebb üzletekben vásárolják (mint Pl. Angelic Pretty ), addig a Fairy-kei stílus képviselői gyakran maguk készítik el a ruhájukat. Mivel a főszerep a 80-as éveké, a ruhák többsége vintage stílusúak vagy second-hand boltból valóak.  Fő a kreativitás! Harisnyát is szívesen hordanak, ami lehet csillogós, szivárvány színű, aranyos figurákkal teli. A szoknya legtöbbször sima A-vonalú szoknya, amit gyakran rétegesen oldanak meg a színek miatt.  A hajuk is természetellenes színű. Japánban a társadalmi korlátok miatt sokan parókát viselnek, de vannak olyanok is, akik tényleg befestik a saját hajukat. A hajukba gyakran színes pasztell vagy neon színű csíkokat festenek. A frfufru ebben a stílusban is nagyon népszerű. A sminkre nincs különösebb kitétel. Nem létezik kifejezetten Fairy-kei smink. Lányos sminket hordanak, esetleg színes szemceruzával kiemelve. ( + pasztell szemhéjfesték ) A műszempilla is nagyon gyakori elem. A körmük igazodik a stílushoz. Ha csak hétköznapi körmöt szeretnél, akkor elég a sima pasztell színű körömlakk, ha viszont igazán Fairy-kei körmöket akarsz, akkor a legjobb választás a 3d-s körömdíszek. 

Rengeteg olyan üzlet van ahol Fairy-kei/Pop-kei stílusban vásárolhatsz:
Boltok

ManiaQ - sok szivárvány alsószoknya, vintage stílusú póló és zakó / párkák.
 Mindenhova szállítanak árut! 

Elektric Alice - Ausztrália alapú webshop, 6%-Doki Doki, Delilah


Chocomint - sok Fairy-kei tartozék

We Love Colors - óriási pasztell harisnya kínálat.

6%-Doki Doki - a legdrágább márka ( valószínűleg) 


Egyéb dolgok

kyandi - rengeteg inspiráció! :)


Mori-girl


A Mori-girl stílus  2007-ben jelent meg és nagyon népszerű Japánban. Az utóbbi időben a Nyugat is elkezdte követni. Japánban a természetet és az állatokat nagy becsben tartják, innen ered ez a stílus is. Ezért mondják a Mori-girl-re, hogy "a lány az erdőből". Ez a név kicsit sem jelent megbélyegzést. Nagyon letisztult stílus, ami nem csak szimplán divat, hanem életstílus is egyben. Mori-girl stílusú pl. Hagu, a Honey & Clover című filmből. Az alap koncepció, hogy úgy nézzél ki, mint aki az erdőben él. A természetes megjelenés a fő. A ruhák is földszínekben pompáznak. Nincsenek élénk, feltűnő színek. Réteges öltözködés a jellemző. Ezeket a lányokat furcsának találják, akik vintage stílusú ruhákat, zsebórát hord, és jól érzi magát a nagymama padlásán. Noha a megjelenés teljesen természetes, mégsem unalmas! 
A haj lehet egyenes, hullámos, fonott. A lényeg, hogy ne legyen festve, légy természetes! A hajadba rakhatsz virágokat, bogyókat, csipkét. A smink is legyen szolid, természetes. A szemhéjfesték legyen "föld-árnyalatú". A Mori-girl arca szép, rózsás árnyalatú. Használj halvány rózsaszín pirosítót. A Mori-lányoknak megfelelő a modoruk, gyakran járnak gyalog vagy biciklivel. 


Pastel-gothA pastel goth (bubble goth) lényege a darkos, goth-os darabok és a cuki, pasztel színű ruhák, kiegészítők vegyítése. Ki miből tesz bele többet az ízlés kérdése szerintem, vannak akik inkább a cuki vonalba nyomják és kevesebb a goth elem, vannak akik fordítva. Néha egy két grunge elem is előfordul, sőt.. 
 A haj lehet akármilyen színű, de persze a halvány szőke, pasztell hajszín a legjobb, főleg hosszú verzióban. Persze fekete, sötét zöld hajú pasztell gothot is láttam már fotókon. Néha lolita elemeket sem árt belekeverni, pl. masni, egy jó zokni , rocking horse cipő stb ,de vigyázzunk, hogy ne menjen át a dolog totál lolitásba. Szóval a pasztell goth az én véleményem szerint egy központi dolog: elindulhatsz innen a lolita felé is, a goth-dark stílus felé és, a fairy kei és a glam rock stílus irányába is.


Motívumok , elemek: 
A virág minta is előfordult itt már, de a leggyakoribb: 
denevérek, keresztek, 
cuki minták, masni, unikornis, 
esetleg szemgolyók, sírkövek, fekete macska, 
szóval megszabás nincs, 
de ezek a leggyakoribbak. 


Itt nézelődhetsz Pastel Goth témában: 


Forrás: Kovács Renáta és Bartek Beáta! :)Natural-kei


A natural-kei egy olyan divatstílus, ami magába foglalja a természetes anyagok használatát.
Természetes, földes színek használata, mint pl. barna, bézs, fehér és a virágos minták ad természetes összhatást. Kicsit hasonlít a Mori-girl stílusra is, de nem keverendő össze vele!
Még a Mori-girl azt képzeli, hogy egy erdőben él,
a natural-kei inkább azt, hogy egy farmon, vagy egy faluban.
Itt is jellemzőek a semleges, és a virágmintás ruhák.
Szóval a stílus nagyon nőies.
Az 1960, 70' és 80'-as évek ihlették a stílust.
Az akkori nyugati irodalmi klasszikusok befolyásolták a legjobban a stílust.
Mint pl. The secret Garden, Anne of Green Gables.
Tehát, ha a natural-kei stílusra gondolunk, akkor mondhatni,
hogy a régi idők farmer időszakára kell asszociálnunk öltözködésben.
A natural-kei stílust befolyásolta még a Neo-Victorian és a Neo-Edward korabeli stílus.
Persze sok más stílus is hatással lehetett a kialakulására,
de a nyugati országok romantikus időszaka volt a fő hajtóerő.
Kaneko Isao volt az elsők között, aki natural-kei stílusban tervezett ruhákat.
Kaneko Isao azt mondta, hogy nagyon szereti Amerikát,
és az amerikai és európai filmek láttán jött az ihlete, hogy ilyen ruhákat készítsen.
Főbb jellemzők: 
Pazar díszítés, a natural-kei ruha egyszerűnek tűnhet távolról,
de közelebb megnézve megláthatjuk az extravagáns részleteket,
 mint a foltvarrás, pin redő, fodrok, hímzések, apró csipkés ruhaszélek, elfedett gombok.
Rétegesen kell öltözködni, általában 3-4 rétegből áll a ruha.
Van egy alsóruha, egy alsószoknya, maga a ruha és a kötény,
majd legvégül egy kardigán vagy mellény.
A ruhákban az alak gyakran meghatározhatatlan, mivel nagyon lazák, így nem látszik a derék.
A legtöbb natural-kei ruha hosszú és szerény a nyakkivágása.
A kiegészítők természetesek. A cipők általában nehéz szandálok, klumpák, csizmák.
A natural-kei lányok általában nem hordanak túlzottan nőies, magassarkú cipőket.
A táskák általában fonott kosarak, vagy bőr aktatáska fazonúak, ami illik a ruhához.
Brossokként szárított virágot szoktak használni.
A haj és smink is nagyon természetes. Általában hullámos hajat hordanak.
Néha hordanak szalmakalapokat kendőket is.


Márkák: Pink House, Wonderful World, Kaneko Isao, Garland.

Forrás: http://xmossgardenx.blogspot.hu

Dolly- keiA dolly-kei egy olyan japán divat, amit a vintage és antik babát ihlettek.
Grimm mesék, Viktoriánus korszak, cigányok, gót és nagyon régi kelet-európai stílusú ruhák befolyásolták az öltözködést. A viselőik vintage stílusú ruhákat hordanak rétegesen, hogy ezzel érjék el a feltűnő megjelenést. A mintákat keverik, sok a pasztell árnyalat, a szőrme, gobelin, csipkék, virágok. Tehát itt nem érvényes a kevesebb néha több alapelve. Két féle dolly-kei -t különböztethetünk meg, mert van aki a lágyabb harmonikusabb színeket, virágos, pasztelles ruhákat kedveli, de vannak olyanok is, akik a sötétebb vonal felé veszik az irányt. Azt mondják, hogy a dolly-kei kapcsolódik valamilyen szinten a lolita stílushoz, de    ennél a stílusnál kevesebb a "kawaii" elem. ( Tehát ne keverjük a lolitát a dolly-kei stílussal! )
 Ha egy dolly-kei szekrényét megnézed, akkor ott sokkal több a viharvert, kopott, "szomorú" ruhadarab.
A dolly-kei lényege, hogy a ruhák régiesnek tűnjenek, vagy legyenek régiek.
Az egyik legnépszerűbb dolly-kei bolt a Grimoire.
Dolly-kei "ikon" Hitomi Nomura, aki bárkinek ad tanácsot az öltözködéssel kapcsolatban.
Főbb jellemzők: 
-gobelin
-hímzések
-etnikai ruhadarabok
-vintage ruha
-rojtok
-szőrme kiegészítők
-nagy kendők
-virágminták
-misztikus megjelenés

Hivatlos weboldal:
http://www.grimoire.jp/


Cult Party-keiEz a stílus már 2010-ben felütötte a fejét, de mostanra már igazi népszerűségnek örvend.
A cult party-kei -t  általában keverik a dolly-kei stílussal,
pedig azért vannak különbségek a ruhák stílusában.


A dolly-kei és a cult party-kei hasonlóságai:
-Mindkettő vintage ruhákat hord
-antik stílusú ékszerek
-Klasszikus Rocking Horse cipők
-Réteges öltözködés
-Tartozékok a ruha fölött ( Pl. nagy kendő )


Különbségek
ami csak a cult party-kei -nél jellemzőek: 

- pasztell színek használata
- könnyű szövetek hordása.
( A dolly-kei vastag, nehéz anyagokat hord )
-Merész színek csak a kiegészítőkön és a cipőkön látható
( pl. piros, zöld szín )
-vastag kötöttáruk használata
-Kereszt kiegészítők ( piros! )
- housecoats hordása. ( háziruha )
-kevésbé etnikai jellegűek a ruhák
-a ruhák letisztultabbak, nem annyira mintásak
-szalagok használata
-plüss tartozékok
-anime karakterek megjelenése pl. táskán, gyűrűn
-átlátszó háziruha
-kockás szoknya, patchwork ruhadarabok.
Szóval a cult party kei egy könnyedebb változata a dolly-kei -nek.
Sokan mondják, hogy ez egy mix a fairy-kei és a dolly-kei stílusnak.
A leghíresebb Cult Party-Kei üzlet a Virgin Mary üzlet,
ami Tokióban, Harajukuban található.
( Oldal: http://the-virgin-mary.com/ )
Még több kép a témában:
http://ohyeahcultparty.tumblr.com/
Alstílusok

Military és gothikus vonal.
Forrás: Saját fordítás alapján: 
http://kowaretadoll.blogspot.hu
Az oldalon található információk mind saját fordítás, saját tulajdon,
 tehát más oldalon felhasználni szigorúan tilos
Ha még is szeretnéd felhasználni valamelyik leírást, írj emailben, és egyeztetünk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...