#000000MENü

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Visual-kei

Sziasztok!
Úgy gondoltam, hogy a visual-kei stílust egy külön kategóriába teszem mivel olyan terjedelmes, 
hogy az egyebek közé szerintem nem illett volna tartalmilag. :D
Láttam, hogy gyakori kérdéseken is gyakran kérdezősködnek eme stílus iránt,
úgyhogy most kompletten itt van nektek az egész! :)

A forrás a VK Zenéről a  váci anime klubtól van,
de én a www.eper.elte.hu oldalról szedtem.
Mivel nem vagyok egyáltalán jártas ebben a stílusban,
 így nagyrészt több különböző külföldi oldalakról gyűjtöttem össze az infót a stílusról,
 persze minden egyes oldalt megjelöltem forrásnak, mert én is utálom, 
ha valaki egy az egyben ki COPYzza amit én fordítottam. 

Tilos az anyagot egy az egyben elvinned, még akkor is,
ha nem minden fordítás származik tőlem!
Ha használni szeretnéd az oldaladon az infókat, akkor írj emailt,
vagy kommentet, hogy erről az oldalról szeretnél elvinni információt! 

VISUAL-KEI


A mai modern japán zene előadók és stílusok hatalmas skáláján mozog. Ennek a skálának talán a legfurcsább és legegyedibb része a visual kei. Ez a kifejezés sokkal inkább szubkultúra, mintsem zenei stílus, hiszen az előadók nagy része más- más stílusú zenében utazik, melyek akár a végletekig is eltérőek lehetnek. A legnagyobb hangsúly a zenén kívül a kinézetre összpontosul. Ahogyan a műfaj megnevezése is jól mutatja, a visual kei vizuális, vagyis látványon alapuló rock zene, melynek kellékei a látványos, kirívó ruhák, extrém frizurák és erős sminkek. Ezek a külsőségek sok esetben elriasztják a felkészületlen érdeklődőt, leginkább akkor, amikor kiderül, az előadók szinte kivétel nélkül férfiak. Ilyenkor eszünkbe juthat néhány tudnivaló a japán kultúráról, hiszen japánban a nemek között nincsenek annyira egyértelműen látható eltérések. Sokak inkább a zenére összpontosítanak, mintsem a látványra. Így figyelmen kívül hagyva e műfaj egyik kiemelkedő sajátosságát: a vizualitást.


Zene

Ha át akarjuk tekinteni a visual kei történetét, kb. a 80-as évekig kell visszamennünk. A „hagyományos”, régóta fennálló stílusokkal szakítva a japánok a nyugati hard-rock és a heavy metal felé fordultak. Az ezeket népszerűsítő együttesek nagy hatással voltak az akkoriban alakult bandákra, nemcsak a zene, hanem a kinézet terén is: elterjedtek a hatalmas, feltupírozott frizurák, a bőrruhák, és az erős sminkelés. Ezekből az évekből ered a későbbiekben meghatározóvá vált nőies, androgün külső.

A visual rock történetének valódi kezdetét az X (későbbi X-Japan) 1982-es megalakulására tehetjük. Az őket ért támadások miatt saját kiadót alapítottak, ahova több zenekart is leszerződtettek, többek közt a Luna Sea pályája is itt indult.


Az X felfelé ívelő karriere megkönnyítette a kronológiában őket követő zenekarok dolgát. Ilyen együttes pl. a Luna Sea, a Kuroyume, és társaik. Ők a 90-es évek elején léptek elő, ám mind más és más forrásból építkeztek. Velük kezdődött meg a visual kei-re ma is olyannyira jellemző stílusgazdagság, változatosság. A különböző zenei irányzatok kezdtek összeolvadni, a határok elvékonyodtak. Még a goth/dark-rock és a hard-rock keveredése sem volt elképzelhetetlen.

Ebben az időben tűntek fel a sokszor zavarba ejtően nőies zenészek. Jó példa erre Hyde. Nemcsak a szexis-nőies arcok voltak jellemzők, hanem megjelentek olyan tagok is, akik 25-30 év körüli férfi létükre tizenkét éves kislánynak tűntek.

Az egyik zenekar a Malice Mizer messze túlszárnyalta kortársait sminkjeivel és ruháival. Gitárosuk, Mana tökéletesítette, és tette kultusszá a megtévesztően androgün külsőt.

A fent felsorolt néhány együttes és kortársaik maradandót alkottak a visual kei sokszínű színpadán. Öltözékeiknek, frizuráiknak, színpadi allűrjeiknek egy-egy momentuma a mai bandák külsejében, előadásaiban is visszaköszön.

A fentiek, ill. a 90-es évek közepén megjelenő együttesek rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tettek szert. Egy-két demo után máris felfigyelt rájuk valamilyen kiadó, és egyre több rajongót szereztek. Ezzel azonban együtt járt az is, hogy mind zeneileg, mind külsőségekben egyre visszafogottabbakká váltak.

A sikítozós, borús hangvételű számok helyett egyre inkább a balladai szerelmes daloké lesz a főszerep, a sminkek és az extrém ruhák pedig majdhogynem eltűnnek.

Innentől kezd elterjedni a J-Rock kifejezés, ami megkülönbözteti ezeket a zenekarokat azoktól, akik megmaradtak a szélsőségeknél. A Malice Mizer például a sikerrel együtt járó pénzből még extrémebbé tette a színpadi show-kat.

Az együttesek a siker beköszöntével egyre egyedibbé váltak, bár erre más-más utat választottak. Néhányan, mint pl. a Raphael, egy nagyon jellegzetes hangzás képviselői lettek: dallamosabb, popos számokkal jelentek meg, ami nem csökkentette népszerűségüket.

Ezt a néhány évet joggal nevezhetjük a J-Rock fénykorának. Számtalan lemez, kislemez, album jelenik meg, egyre-másra alakulnak az újabbnál újabb együttesek, akik már több ezer fő előtt lépnek fel, turnéznak, és a szokásokkal szakítva saját stílusukat építgetik. Külföldön is ekkor kezdenek felfigyelni erre a különleges japán jelenségre, így a visual kei képviselői nemzetközi elismerésre tesznek szert.

2000-ben negatív fordulat köszöntött be a visual kei világában. Rengeteg formáció feloszlott (Luna Sea) „szünetet tartott” a tagok inkább szólókarrierükre koncentráltak. A kényszerűségből vagy épp önként vállalt szünetek sok esetben elhúzódtak, és szintén felbomlással végződtek.

A zenekarok előtt tulajdonképpen két lehetőség áll: az ismertségük csökkenését kockáztatva visszatérnek a független kiadókhoz, de saját elképzelés szerint dolgozhatnak (Malice Mizer, Dir en Grey), vagy maradnak a nagyobb kiadóknál, de nem fejlesztik tovább a műfajt (Plastic Tree).

Akárhogy is, a zenei stílus kezdett határozottabb formát ölteni: mesterien ötvözték a lágy dallamokat a sikítozással és a kemény zúzással. A nyugatról átvett jellemzőket a mai napig jellegzetes, lenyűgöző gitárszólókkal, és a refrén gyakori kihagyásával tették egyedivé.

Ez volt a fő irányvonal, de ezen kívül természetesen sok más is beszivárgott a visual kei zenéjébe. Megjelent az elektronika, főként a Blam Honey, vagy a Mushi képviseletében.A goth hangzásvilágát előnyben részesítők közül a legismertebb talán a Velvet Eden. Ezeken felül számos különböző jellegzetesség fellelhető, ezek azonban csak egy-két együttesre vonatkoznak.

2001-ben – a hatalmas sikerek ellenére – bekövetkezett a visual kei történetének egyik legmegrázóbb eseménye: a Malice Mizer bejelentette, hogy határozatlan időre szünetet tartanak.

A sok csalódás ellenére a visual kei rajongóinak száma nemhogy csökkent volna, de folyamatosan gyarapodott. Egy nagyon különös, már-már misztikus szubkultúrává nőtte ki magát. Külön érdekességként jelezném, hogy a rajongók körében elterjedt a cosplay, mikor is a fanok beöltöznek kedvenc zenészüknek.

A cosplay szerelmeseinek dolgát megkönnyítendőn rájuk specializálódott üzletek nyíltak, ahol beszerezhették akár a megvarrhatatlannak tűnő kosztümöket is. Legnagyobb örömükre nem ritkán rajongásuk tárgya alkotott saját divatmárkát. Így alakult ki a Goth-Lolita nevezetű stílus.

Kitérnék a ma is ismert és elismert, népszerű előadókra is. Ott van mindjárt Miyavi, aki – bár zenéjébe popos és punkos elemeket is vegyít – elképesztő gitárjátékával és különleges, gyakran változó külsejével a visual kei egyik meghatározó alakja, és nemzetközi szinten is ismert. Ugyanezt elmondhatja magáról a 2002-ben alakult the GazettE, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Napjainkban rajtuk kívül természetesen még rengeteg előadó tevékenykedik a visual kei szellemében. 
Külsőségek

Most, hogy átolvastátok, hogy honnan is jött a visual-kei, 
egy kicsit rámegyünk a külső dolgokra.
Avagy hogyan legyen visual-kei stílusod?
Mint ahogy a Lolita stílusnál, a visual kei-nek is vannak alstílusai. 
 Ezeket is meg fogod itt találni. :)

Visual-kei öltözködés

A visual kei öltöködésére jellemző az extrém kinézet,
festett haj, ami szinte bármilyen színben pompázhat.
A lényeg, hogy ne legyen természetes.
Latex, bőr cuccokat részesítik előnyben és főleg a fekete szín dominál.
Az arcukat is gyakran smink és piercingek borítják.
A visual-kei bandatagok gyakran gothic-lolita stílusba sorolhatóak.
( Erről olvashatsz bővebben a Lolita menüpontban ) 

Ha szeretnél ihletet gyűjteni a tökéletes visual-kei öltözködéshez,
akkor ajánlom az alábbi magazinokat:
Shoxx, Cure, Kera.
Ezekben a magazinokban sokszor találhatsz step-by-step bejegyzéseket,
pl. egy-egy smink elkészítéséhez.
( A kera magazin hónapról-hónapra megtalálható a blogon ;)  ) 
1) A szemceruza használata kötelező. :D 
Még a fiúknak is, hiszen a visual-kei bandák tagjai legtöbbször hímneműek. :D
Rengeteg féle visual-kei smink létezik, lényeg az extremitás, 
de erről korábban már volt is egy bejegyzés, amit. ITT
meg is nézhetsz, és ötleteket gyűjthetsz a saját sminked elkészítéséhez. 

2) Frufru hordása is szinte kötelező. 
Általában oldalfrufru jellemző a visual-kei tagokra, de rengeteg feltűnő haj létezik.
 A lényeg, hogy nagyon egyenes legyen.
Mint ahogy írtam, a legtöbbször különféle színeket csempésznek a hajukba, 
mint pl. rózsaszín, zöld, kék, lila, piros. 
(Persze sokan a sima barna mellett döntenek ) 
Hátul a haj pedig általában felzselézett, ami az égnek mered. 
Kicsit hasonlít az anime figurák hajaira. 
3) A stílusokat keverjük nyugodtan. 
A punkosabb elemeket a gothikussal. 
Hiszen a visual kei egy rendkívül összetett és zsúfolt stílus. 
4) Ne ragadjunk le csak a feketénél, hiszen rengeteg feltűnő színeket is hordanak.
Néhány népszerű minta pl. az állatminta, virágok. 
5) Nem kell mindent külföldről rendelned ahhoz, 
hogy visual-kei kinézeted legyen.
Bátran nézz körül turkálókban, és egyéb üzletekben, 
mert ezáltal lehetsz változatos.
6) Ha nagyon extrém vonalon szeretnél elhelyezkedni, 
akkor ne hagyd ki a piercingeket sem.
Általában szemöldök, orr, nyelv és ajak piercingek jellemzőek. 
(18 év alatt szülői beleegyezés legyen! ) 

7) A kiegészítők használata nagyon fontos!
Kéz melegítők, mandzsettagombok,
 sok karkötő, láncok, bilincs, nyakkendő. 
A visual-kei tagok némelyikére jellemző a Rags, 
ami egy "orrkendő". 
A lényeg, hogy az orrodat eltakarja az a kis kendő. 
8) És a legutolsó, hogy tartsd meg a saját stílusodat! 
Légy egyedi és kreatív. Ha kell, varrj ruhákat! 
Ha még ezek után sincs ötleted, hogy hogyan is kéne öltözködnöm, 
akkor elsőnek ajánlom, 
hogy próbáld példaként tekinteni 
Naitomea-ra, The Gazette-re, és Miyavi -ra. 


Népszerű visual-kei ruházati üzletek: ***


Visual-kei alfajtáiOshare-kei

Sokkal színesebb, világosabb stílus, mint a VK, 
de még mindig követi az alapvető haj és smink szabályokat. 
Az öltözködés tehát inkább a vidámabb vonal felé megy, és nagyon sok élénk színt felhasználnak.
Zene téren az Oshare-kei jóval vidámabb, punk-pop-osabb, mint a VK. 
Néhány példa: Takeru (SuG), Bou, Miku és Kanon ( An Café ) 
Maya és Aiji ( LM.C.)***

Kote-Kei 
(Kote-kote, kotev )

Ez a visual-kei stílus régebbi, kezdetleges verziójának mondható. 
Keresztek, vér és rózsa volt a főbb jellemzőik. 
Nagy hangsúlyt fektettek a színpadias jelenetekre. 
Sokféle színt hordtak, de inkább a sötétebb árnyalatok voltak a jellemzőek. 
Külsőre nagyon ügyeltek, fehér/sápadt bőr, extrém haj, 
feketére festett száj és szem jellemzi. 
Néhány példa: Malica Mizer és Dir an Gray a kezdetekkor. 

A stíluson belül két alstílus is található. 
A fehér és a fekete szín jegyében vált ketté.Kuro-kei
(Fekete stílus )

Ez nem tekinthető teljesen különálló alstílusnak, de azért itt is vannak különbségek.
A kote-kei -nél valamivel gyorsabb ütemű a zene, és a dalszövegek nehezebbek, sötétebbek. 
A sminkjük nem annyira erős mint a sima Kote-kei -nek. 
Shiro-kei
(fehér stílus) 

A kuro-kei -nek a teljes ellentéte.
A zenék sokkal lágyabbak, dallamosabbak. 
Csak úgy, mint a smink. 
A stílus megteremtője a L'arc ~en~ Ciel volt, 
hiszen karrierjük elején túlnyomórészt fehérbe öltözve láthattuk őket. Forrás: 
http://ikiningyou.blogspot.hu


***


Eroguro Kei

Ez a stílus olyan, mintha egy Jrocker kijött volna egy horrorfilmből. 
A megjelenése kissé erotikus és groteszk. Innen ered az eroguro név is. 
Ebben a műfajban sokszor használnak művért és bondage kellékeket, cuccokat. 
Szóval szerintem eléggé morbid stílus. :)
 Hasonlít a Guro-lolita stílushoz, de nem szabad összekeverni vele! 
Zenekar:  Cali=Gari***


Angura-kei

Ez egy kicsit hagyományosabb stílus, mint a visual-kei. 
Kimonót és más hasonló hagyományos viseletet is hordanak. 
Tehát az angura-kei egy sötétebb, formálisabb viselet az öltözködés terén.
Pl.: Kagrra tagajai.***


Casual-kei

A casual avagy alkalmi stílus, egy könnyedebb formája a visual kei-nek. 
Mondhatni, hogy ez egy teljesen szolidabb, utcán is minden nap viselhető megjelenés. 
A legtöbb magyar VK fan is inkább a casual-kei stílusban mozog a hétköznapokban. 

***


Nagoya-kei

A nagoya-kei gyökerei az 1990-es évekre nyúlik vissza, aminek a színtere Nagoya, Japán. 
Innen ered a stílus neve is. 
Sötétebb és komorabb, mint a normál visual-kei. 
A nyugati, konkrétan a brit, és a punk rock zene van nagy hatással a stílusra. 
A hangsúly itt a zenén van és nem a sminken és a külsőségeken. 
Néhány zenekar: Laputa, Fanatic Crisis, Silver~Rose, Kuroyume. ***

Koteosa-kei

Erre a stílusra azt mondják olyan, mint a decora, csak fekete változatban. 
Rengeteg szín elfogadott, pl: pink, lila, piros, stb.***

Soft-kei

A soft kei, mint ahogy a nevéből is látszik egy lágyabb, dallamosabb hangvételű stílus.
Egy kicsit bizonytalan a stílus eredete, mert nem igazán kifejezetten visual-kei stílus,
bár mégis ide sorolják.
Rájuk egyáltalán nem jellemző a sötét, bonyolult jelmezek,
és a színpadias megjelenés.
A smink is nagyon naturális, vagy egyáltalán nincs. 
Zenekarok: Sid, Glay
***

Kurafu-kei


A stílusra a fekete ruha jellemző. 
A hajuk lehet élénk színű kék, de más színek is elfogadottak. 
Az öltözékek az egyházi ruhák kinézetére hajaz. 
( Pl. papok, szerzetesek ruhái )
Az egésznek kicsit szekta jellege van, főleg, 
hogy gyakori kiegészítők között szerepelnek a rózsafüzérek és a keresztek.
Pl. : Moi dix Mois


***

Iryou-kei

Ez a stílus elég ritka, Japánon kívül szinte egyetlen banda sincs ebben a stílusban.
Iryou szó azt jelenti, hogy "orvosi" , és ebben a műfajban groteszk módon jelenik meg az öltözködés. 
Véres orvosi köpenyek, mű sebek, sérülések jellemzőek a stílusra. 
Zenekar: Sex andorid ***

Kurofuku-kei

A kurofuku szó szerint azt jelenti, hogy "fekete ruházat". 
A banda tagjai egytől-egyig feketében vannak***

Elegant Gothic-kei

A stílust a 19. századi, viktoriánus korszak ihlette.
A ruhák gyönyörűek és elegánsak. 
Ezt a fajta öltözetet "EGA" néven szokták emlegetni. 
A dalaikat főleg a francia romantika befolyásolja. 
A zenékben gyakran hallunk csellót, zongorát, hegedűt is. 
***

Toroteru-kei

Ez egy olyan visual-kei alstílus, ami inkább a punk felé hajlik.
A stílus képviselője Miyavi. 
Az oldalon található visual-kei stílusok külföldi honlap alapján kerültek az oldalra, ami tehát saját fordítást jelent. Egy az egyben lemásolni és elvinni szigorúan Tilos!
Ha fel szeretnéd használni az oldaladon az anyagot, akkor email-ben vagy kommentben előtte szólj!
A Források mindig meg legyen jelölve ha elviszel valami az oldalról!


Forrás: 
http://www.sodahead.com
http://www.mookychick.co.uk
Saját magyar fordítás! 
Képek
A kerek képek saját készítésűek!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Kedves olvasóm!
Nagyon örülök, hogy írtál kommentet!
Amint tudok vissza is írok! <3

XoXo
Annie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...